İÇERİK PAZARLAMA

TÜRKİYE’DE CONTENT MARKETİNG VE DİJİTAL PAZARLAMA
İlk önce kullanacağımız terimlerin ne anlama geldiğini açıklamakta yarar var:
İçerik Pazarlama Nedir?
İçerik Pazarlama (Content Marketing), bir hedef kitle için oluşturulmuş özel bir içerikten yararlanarak bir markanın değerini veya genel olarak satışları artırmak üzere geliştirilmiş yeni bir pazarlama stratejisine verilen ad.
Biraz basitleştirirsek bu strateji için “Müşterimizin kapısını kendimizden söz ederek değil de onun değer verdiği başka bir konudan söz ederek çalmak” gibi bir tanımlama yapılabilir. Diyelim ki bir fotoğraf makinesi üretiyorsunuz. Bugüne dek tanıtım yaparken kameranızın rakiplerinkinden üstün olduğunu gösteren broşürler, markanızı tercih etmiş ünlü isimler ve görüşleri, bağımsız kuruluşların yaptığı testler, müşteri memnuniyeti gibi çok sayıda farklı veriden yararlandınız. Bugünse elinizde sadece karlı bir tepenin üstünden uçarak geçen kayakçıların fotoğrafı var. Çünkü kameranızı satın alacak kişiler için teknik verilere boğulmuş bir broşürdense bir kayakçının zor koşullarda çekilmiş bir fotoğrafının daha ilgi çekici olacağını düşünüyorsunuz. Elbette bu fotoğraf kendi başına bir şey ifade etmiyor. Markanızı ve teknik verilerinizi de bu fotoğrafa iliştirilmiş biçimde sunmanız gerekiyor. İşte bu yönteme İçerik Pazarlama deniliyor.
Kamera örneğindeki hedef kitlenin kayağa veya kış sporlarına ilgi duyanlar olduğu açık. Eğer su kayağı yapan bir sporcunun veya dağda bisiklete binen bir kişinin fotoğrafını kullanırsanız hedeflediğiniz kitleler ve içeriğiniz değişirken içerikten yararlanma stratejiniz aynı kalmış olur.
İçerik Nelerden Oluşur?
Yazı (Haber, duyuru, blog yazısı, tartışma, yarışma, bilgi veren bir makale vb. gibi)
Görsel (Fotoğraf, kolaj, düzenleme, infografik vb. gibi)
Video (Film, Canlı Akış, Animasyon, Telefon Kamerası kaydı vb. gibi)
İçerik Nerelerde Sunulabilir?
Sosyal Medya (Facebook, Youtube, Instagram, WhatsApp, Twitter, Pinterest vb. gibi)
Web Siteleri (Sizin web siteniz veya içeriğinize uygun olan portal, forum veya web siteleri)
Kitap, Dergi vb. gibi online veya basılı yayınlar
İçerik Pazarlama’nın ana platformu, detaylı hedeflemeler yapılabilmesi ve görsel, video gibi farklı medya türlerini gösterebilmesi nedeniyle kuşkusuz dijital ortamdır. Ancak dijital ortam için yaratılan bir içeriğin basılı ortamda da kullanılmaması için bir neden yok.  Gene de İçerik Pazarlama’nın asıl olarak dijital pazarlamanın bir kolu olduğunu düşünmekte yarar var.
Dünyada ve Türkiye’de Content Marketing’in Bugünü, Yarını
Amerika için 2016 yılı istatistiklerine bakılırsa, İçerik Pazarlama (Content Marketing) bütçesi toplam pazarlama bütçesinin yaklaşık 1/3’ünü oluşturuyor. Ayrılan bütçenin geri dönüşü yani yatırımın getirisi açısından bakıldığında dijital pazarlamanın geleneksel pazarlama harcamalarına göre çok daha yüksek bir getiriye sahip olduğu görülüyor, bu nedenle İçerik Pazarlamanın toplam pazarlama bütçesi içindeki payı giderek büyüyor.
Türkiye için ise bu oranlar ne yazık ki geçerli değil.  Aslında Türkiye’deki tüketici eğilimlerine bakıldığında Dijital Pazarlama bütçelerinin oransal olarak Amerika’dan daha yüksek olması bile beklenebilir. Çünkü hedef kitleler televizyon, gazete ve dergi yerine giderek dijital platformlar üzerinde zaman geçiriyorlar. Türkiye’de haberleri, etkinlikleri, yorumları hatta televizyon dizilerini bile akıllı telefonlar üzerinden izleyen çok büyük bir kitle var. Ayrıca pek çok kişi eşi, dostu, okul arkadaşı veya meslektaşları ile haberleşmek için de sosyal medya üzerinde -belki de gereğinden fazla- zaman geçiriyor.
Türkiye, Content Marketing İçin Neden En Uygun Pazarlardan Birisi?
Facebook’ta İlk 10’dayız: Dünyada 2 milyara yakın kullanıcısı olan Facebook’un Türkiye’de 33 milyonu aşkın aktif kullanıcısı bulunuyor. Sayı olarak dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, nüfusa oranlanmış kullanıcılar bazında ise dünyadaki ilk 5 ülke içinde yer alıyor.
Twitter’da Dünyada 8. Sıradayız: Dünyada Twitter’da atılan mesajların ortalama %2’si Türkçe. 2013’teki çalışma gönderilen tweet sayısı olarak Türkiye’yi dünyadaki ilk 10 ülke arasında gösteriyordu ki o zamandan bu yana Twitter Türkiye’de ciddi bir büyüme gösterdi. Bu çalışmada aktif kullanıcı bazında, Türkiye Twitter için dünyanın en büyük 8. dijital pazarı olarak gösteriliyordu.
Evlerin % 77’si İnternete Bağlı: Türkiye’deki evlerin % 77’sinde internet erişimi var. İnternet bağlantısı olmayan hane halkının ise üçte biri işte, okulda veya ev dışında interneti kullanabildiğini söylüyor. Ayrıca televizyonların % 25’i de internete bağlanabiliyor. Dolayısıyla televizyon da artık İçerik Pazarlama için uygun bir platform haline geldi.
Amaç Sosyal Medya Kullanmak: Türkiye’de internet erişimi olanların % 82’si bu bağlantıyı sosyal medyadaki etkinlikleri için kullandıklarını söylüyor.
Mobil Abone Sayısı Nüfusun %90’ı Kadar: Türkiye’deki mobil abone sayısı 71 milyon. (Bu rakam pek çok yayında nüfusun % 90’ının mobil abonelik sahibi olduğu şeklinde yorumlansa da bir kişinin birden fazla aboneliği olduğu için, oranın biraz daha düşük olduğu söylenebilir)
Akıllı Telefon Sayısında Dünya 13.sü: Türkiye’de 41,5 milyon kişi akıllı telefon kullanıyor. Dünya sıralamasında 2013’te 40. Sırada olan Türkiye, 2015’te 13.lüğe yükseldi. Bugün dünyadaki ilk 10 ülkenin arasında olduğu kolaylıkla tahmin edilebilir.
Türkiye’de Akıllı Telefonlar ve Sosyal Medya Kullanımı Neden Büyüdü?
Türkiye’de diğer iletişim kanallarının devlet tarafından kontrol edilmesi nedeniyle görece daha az kontrol edilebilen dijital ortamdaki etkinlikler diğerlerine oranla daha hızlı bir büyüme gösterdi.
Halkın tüketici olarak teknolojiye kolay uyum sağlayabilme yeteneği sayesinde her yaştan insan akıllı telefonlar üzerinden sosyal medyada aktif hale gelebildi.
İnternet yasakları, hesaplananın aksine bu yöndeki ilgiyi artırdı.
Bu veriler ışığında zaten dünyada liderliğe yakın bir konumda bulunan Türkiye’nin gelecekte de sosyal medya açısından en büyük pazarlardan birisi olduğu kolaylıkla söylenebilir.
Reklamverenler Değişimin Farkında mı?
Türkiye’deki değişimi fark edemeyen reklamverenler bütçelerinin önemli bir bölümünü dijital ortam dışında harcamayı sürdürüyor ancak diğer mecralarda reklam harcamalarının geri dönüş oranları giderek azalıyor. Birkaç yıl içinde reklamverenler dijital platformlardaki etkinliğini artırırken eskiden yaptıkları harcamaları azaltacaklar. Elbette bu da dijital pazarda önemli bir büyüme yaratacak.
Dijital Pazarlamanın Raporlamadaki Üstünlüğü
Dijital pazarlama harcamalarını büyüten işletmeler, dijital ortamdaki reklamları için çok ayrıntılı rapor alabiliyorlar. Örneğin ‘Hangi reklam kaç kişiye ulaştı?’, ‘Hangi gönderi hangi şehirde daha çok tıklandı?’, ‘Hangi video hangi yaş grubunda daha fazla izlendi?’, ‘Gönderiyle etkileşim kuranlar (Beğeni, tıklama, paylaşım, yorum) hangi yaştaydı?’ gibi çok sayıda farklı raporlar artık hazır olarak önünüze geliyor. Bir televizyon veya gazete reklamı için bunları bilmek mümkün değil.

Türkiye’nin yakın gelecekte dijital pazarlama anlamında büyüyeceğini kestirmek güç değil. Peki hiçbir değişiklik yapmadan, eski reklamcılık kafasıyla dijital ortama geçebilir miyiz? Ne yazık ki oyunun kuralları sadece reklam platformu olarak değil, reklamın içeriği anlamında da değişti. Artık ‘Biz şöyle iyi markayız’, ‘Dünyada bir numarayız’ türü televizyonda veya gazete gözünüze zorla sokulan reklamların dönemi bitti. Çünkü insanlar bu tür reklamları ya hiç açmıyor, eğer kendiliğinden açılırsa da anında kapatıyorlar. Artık izleyicilerin gönüllü olarak izlediği reklamların dönemi başladı. ‘O da neymiş?’ diyorsanız CONTENT MARKETİNG Yazımızı okuyunuz.