Girişimcilerin Her Gün Hatırlaması Gereken 7 Tavsiye

Günümüzde birçok kişi kendi işini yapmak ya da fikirlerini bir girişime dönüştürerek geliştirmek istiyor. En çok girişimciler bize katılacaktır ki başarılı bir girişimi hayata geçirmek hiç de kolay bir iş olmamakla birlikte, uzun ve zorlu bir süreci kapsar. Özellikle girişimcilerin başlıca sorunsalı -en azından bize göre- herkesten farklı bir pencereden bakıp, farklı düşünme zorunluluğu olduğu için hiçbir zaman ‘start’ verememiş ya da yarıda kalmış binlerce girişimden söz etmek mümkün.
İş hayatında belirli bir tecrübeyi edinmiş kişilerin atıldıkları girişimlerin bile belirli bir kılavuz eşliğinde ilerlemesi gerekirken, özellikle genç girişimcilerin kulak vermesi gereken deniz feneri niteliğinde birçok tavsiye mevcut. Biz de danışmanlar, filmler, kitaplar gibi girişimci rehberlerinin yanına küçük bir yazı ekleyelim dedik.
Girişimcilerin her sabah hatırlaması gereken tavsiyeler;


Riski iyi tanımlayın

Girişimin başlangıç aşaması olan iş planı yazımından, şirketleşme sürecine kadar ve hatta daha da sonrasında, her firmanın almakla yükümlü olduğu riskler vardır. Risk, ölçülebilir veriler eşliğinde minimize edilebilir. Yeterli özgüven, bilgi ve sorumluluğun, alınan riskin gerçekleşme ihtimalini tek haneli rakamlara çekeceğini unutmayın.

Girişimcilik bir yolculuktur, varış noktası değil

Girişiminizi başarılı olduktan sonra satıp, her şeyden elinizi eteğinizi çekmeyi düşünüyorsanız ya da buna odaklanarak harekete geçiyorsanız belki de girişimci olmaya çalışmakla zaman kaybediyorsunuz. Girişimcilik, kendini sürekli güncel tutmak ve yeni fikirleri değerlendirmeye yoğunlaştırmaktır. Sonuçta, venture capital şirketlerinin ve melek yatırımcıların birçoğu, başarılı birer şirket kurmuş girişimcilerdir.

Finansal konularda her zaman “start up” olun

tavsiye
Son model arabalar, yüklü banka hesapları ve Google’ın ofisini unutun. Emsali görülmemiş, mükemmel girişimlerini bile ilk 5 yıl içinde kar elde etmelerinin zor olduğunu hatırlayın. Aksi taktirde ikinci Dot-Com Balonu‘na gerek kalmadan kendinizi finansal bir krizin içinde bulabilirsiniz.

Doğuştan lider olmayabilirsiniz, fark etmez

Bütün girişimcilerin yöneticilik eğitimlerinden geçtiğini, liderlik yapmak için doğduğunu söylemek naif bir düşünceden öteye gidemez. Özellikle son teknolojiler göz önüne alındığında farklı bir karakter evreninde yer alıyor olabilirsiniz. Bu sizin kötü bir patron olacağınız göstermez. Siz yeter ki işiniz hakkında elinizden geldiği kadar detaya hakim olun.

Akademik kariyer için acele etmeyin

Özellikle çiçeği burnunda bir girişimciyseniz yüksek lisans, MBA sizi yavaşlatacaktır. İlk önce iş modelini gerçekleştirdiğiniz pazar ve sektörün dinamiklerine hakim olun. Daha sonra belirli bir alanda uzmanlaşmak adına akademik kariyere yönelebilirsiniz.


Yatırımcılarınızı güncel problemlerinizi çözebilenlere göre belirleyin

Start up aşamasındaysanız kuluçka merkezlerinin vereceği tohum yatırım ve tecrübe paylaşımı süreci uygun olacaktır. Melek yatırımcıya ihtiyaç duyuyorsanız eğer, iş modelinde eksiğinizi tamamlayacak olanlara yönelin. Venture capital şirketinden yatırım alacaksanız bir şeyleri yolunu koyduğunuzun göstergesidir.

Doğru zamanda vazgeçin

Her şeyi doğru yapmış olabilirsiniz ama bu yine de başarılı bir girişimin garantisi değildir. Sektörün durumu, şansınız, ekonomik kriz ve birçok neden en kötü senaryonun gerçekleşmesine ortam sağlayabilir. Girişiminiz, sizin hayatınızın olmalı ve öyle olduğunda vazgeçmek çok kolay değil, haklısınız. Ancak egonuzu bir kenara koyup, hayata geçireceğiniz diğer muhtemel girişimler adına yolunda gitmeyen girişimlerinizden vazgeçin.